Tuesday, September 16, 2008

Χάκερς

Greek "hackers" defacing LHC website

Ο χάκερ δεν έχει και πολύ σχέση με τη αναζήτηση της γνώσης. Δεν είναι αυτός ο βασικός του σκοπός άλλωστε σήμερα. Αν ήταν έτσι τότε δεν θα ασχολούταν αποκλειστικά και μόνο με εκείνο το κομμάτι που καταλαβαίνει ο κοινός νους όταν ακούει για χάκινγκ στην τηλεόραση. Ο όρος χάκινγκ ταιριάζει στο μουράτο. Εισβολή σε υπολογιστικά δίκτυα, defacing σελιδών με wannabe ακτιβιστικό περιεχόμενο ή l33t speak, κλέψιμο κωδικών και καταστροφή στις χειρότερες περιπτώσεις. Δείξε στους φίλους σου τα χομπίστικα projects που έχεις προγραμματίσει (που σίγουρα έχουν περισσότερη δουλειά και νοημοσύνη από τις μύριες ψευτοχακιές που γίνονται στα site) και αδιάφορα θα σου πουν "Οκ, καλό αυτό αν και λίγο βαρετό. Με χάκινγκ ασχολείσαι να πάμε να κάνουμε καμιά πλακίτσα;".

Δεν με νοιάζει και πολύ αν η τάδε "χακιά" έγινε με έτοιμα σκριπτάκια ή κάποιος κάθισε και έγραψε δικό του κώδικα για να την πετύχει. Εδώ τα σκριπτάκια έχουν νόημα γιατί αυτό είναι ακριβώς που επιδιώκει ο σημερινός "χάκερ". Το αποτέλεσμα! Να χακέψει το τάδε site για τη μούρη και μόνο. Αν κάποιος είχε τέτοιες γνώσεις προγραμματισμού ώστε να το κάνει με τον επίπονο τρόπο τότε 9 στις 10 δεν θα ασχολούταν με εισβολή σε δίκτυα και defacing για το κερασάκι στην τούρτα. Υπάρχουν χίλιοι δυό ενδιαφέροντες τομείς που μπορεί κανείς να ασχοληθεί αν γνωρίζει προγραμματισμό ή αγαπάει τη γνώση. Μέσα στην λεγόμενη hacking community πιστεύω πως οι 99 στους 100 είναι νέοι που είδαν στην τηλεόραση ή άκουσαν από τους φίλους τους περί χάκινγκ και ίσως ακολούθησαν αυτήν την πορεία ουσιαστικά για να κερδίσουν λίγη από τη χαμένη τους αυτοπεποιήθηση. Ο ένας στους εκατό ίσως είναι ο κύριος που γουστάρει προγραμματισμό και έτυχε από τους χίλιους και δύο τομείς των υπολογιστών να ενδιαφέρεται περισσότερο για computer security. Το χάκινγκ όπως νοείται σήμερα γίνεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό για τη μούρη και μόνο.

Αυτό που με νοιάζει και με απασχολεί είναι πως δημιουργείται σύγχηση τέτοια ώστε ή όλη "χακερομανία" να θεωρείται θεϊκη και να μιλάνε όλοι με μεγάλα λόγια και με σεβασμό για αυτούς που κάνουν π.χ. defacing μια σελίδα. Ούτε προσωπικά με καίει πως ξεφτιλίζεται ο όρος. Πιστεύω πως ο όρος "χάκερ" είναι ένα παραπέτασμα καπνού για να δικαιολογήσει τη μόδα του σημερινού χάκινγκ. Αυτοί οι 9 στους 10 που αναφέρω παραπάνω (βάλε και τον ένα που μας ξέφυγε και πραγματικά θέλει να μάθει περί computer security, όχι για να εντυπωσιάσει την γκόμενα του) που γουστάραν προγραμματισμό κάποτε γίνανε πολύ καλοί σε αυτό που αγαπούν και ονομάσανε τους εαυτούς τους χάκερς. Δεν χρειαζόταν τίποτε να έχει σχέση με τον ένα και μοναδικό τομέα για να δείχνεις χάκερ, την εισβολή σε δίκτυα υπολογιστών. Χάκερ ήταν και ο προγραμματιστής που έφτιαχνε παιχνίδια, λειτουργικά, compilers, demos ή utilities. Από εκεί βγήκε ή ιδέα πως οι χάκερς είναι πολύ έξυπνοι και πως θα πρέπει να τους σεβόμαστε, πως φέρανε την επανάσταση στους υπολογιστές και αλλάξανε τον κόσμο. Αλλά δεν είχε ο όρος καμία σχέση με την σημερινή έννοια. Ή να το πω και αλλιώς. Με defacings θα αλλάξετε τον κόσμο;

Θα κάνω μια (δύο) απλή αναλογία. Φανταστείτε έναν φιλόσοφο που σκέφτηκε και ανέλυσε την έννοια της αναρχικής ιδεολογίας. Θυμηθείτε και ένα σωρό νέους να τρέχουν στους δρόμους και να σπάνε βιτρίνες και αυτοκίνητα επείδη είναι αναρχικοί και νομίζουν πως πολεμάνε για μια ιδεολογία. Ο κύριος φιλόσοφος και οι συναδέλφοι του που απλά τους αρέσει να σκέφτονται και να μελετούν είναι αυτό που θα λέγαμε η παλιά σημασία του χάκερ. Οι νέοι είναι η καινούρια σημασία. Φανταστείτε διάφορους μηχανικούς και εφευρέτες από το παρελθόν μέχρι και σήμερα. Κατασκευάσανε τον τροχό, την άμαξα, την τυπογραφία, το τηλεσκόπιο, την πυξίδα, μέχρι και τους υπολογιστές μας. Κάποιοι ανακαλύψανε την πυρίτιδα και φτιάξανε και όπλα. Κάποιοι νέοι βγαίνουν στους δρόμους και αρχίζουν να πυροβολούν με αυτά τα όπλα όποιον ή ότι βρουν για τους δικούς τους λόγους τέλος πάντων. Το να αποκαλούνται αυτοί που εισβάλουν σε δίκτυα και κάνουν defacing χάκερς είναι σαν να λες πως οι νέοι με τα όπλα είναι εφευρέτες και φέρανε την τεχνολογική επανάσταση στον κόσμο. Πόσο πιο απλά μπορώ να το παρουσιάσω;Δεν υπάρχουν hacker ethics. Δεν υπάρχουν redhats, greenhats, greyhats, blackhats or whatever. Δεν υπάρχει επανάσταση. Δεν είναι ακτιβισμός. Είναι μουράτο, κάποιοι ταυτίστικαν, κάποιοι χρειαζόντουσαν λίγη αυτοπεποιήθση, κάποιο είδαν κάτι στην τηλεόραση και είπαν "ας το κάνουμε, φαίνεται κουλ!"

Τα πάντα είναι ένα παραπέτασμα καπνού. Οι κύριοι που χακάρανε τον LHC εμμέσως λένε αυτά που λέω εγώ εδώ πέρα, δηλαδή ότι είναι μια μόδα που γουστάρουν τα παιδάκια, δεν έχει καμιά σχέση με τον χομπίστα προγραμματιστή ας πούμε. Βασικά συμφωνούμε! Αλλά ταυτόχρονα αντιφάσκουν. Γιατί κάνανε ένα μουράτο defacing την σελίδα του LHC για να μας πουν ακριβώς αυτό, πως το χάκινγκ είναι γνώση και όχι μούρη. Και φαντάζομαι έναν νέο να βλέπει την "χακιά" τους και να τους βρίσκει και πολύ κουλ. Και να αναρρωτιέται πως θα γίνει να μάθει να κάνει το ίδιο; Δεν θέλει να μάθει προγραμματισμό αλλά να μπορεί να φέρει εις πέρας το ίδιο αποτέλεσμα σε ένα αντίστοιχο site για να νοιώσει και αυτός "χάκερ".

Ο περίφημος mentor είχε βγάλει ένα μανιφέστο που το πιπιλίζουν όλοι σαν καραμέλα. Δυστυχώς δεν γνωρίζω τίποτα για τον κύριο, δεν διάβασα καθόλου για την ιστορία του (σύγχρονου) "χάκινγκ". Δεν είμαι σίγουρος αν ήταν απλώς ένας πολύ καλός προγραμματιστής σε κάποιο τυχαίο τομέα ή επικεντρονώταν ειδικά σε αυτό που κάνουν και οι κύριοι "χάκερς" της GST. Αλλά από το επαναστατικό ύφος και τη θεματολογία του μανιφέστου του μου φαίνεται πως ήταν μοντέρνος "χάκερ". Γκρίνιαζε για το πως αλλοιώθηκε ή σημασία του χάκινγκ από τα μέσα ενημέρωσης και πως η πληροφορία πρέπει να είναι ελεύθερη κλπ. Δεν ξέρω πως το εννούσε πραγματικά, δεν ξέρω αν ήταν προγραμματιστής που γούσταρε την αρχαία σημασία του χάκινγκ ή ασχολούταν αποκλειστικά με το network security breach και απλώς ήθελε να το κάνει επανάσταση και να δικαιολογήσει τις πράξεις του. Αλλά αυτό που λέει περί μμε και παραπληροφόρησης πιστεύω πως σχετίζεται με την σύγχησ που έχει προκληθεί και αναφέρω παραπάνω, και όσο βγαίνουν "νεοχάκερς" που θέλουν να κάνουν defacing για τη μούρη, ουσιαστικά αυτοί είναι που διαιωνίζουν την λαθασμένη εικόνα. Και τους ακούς να αναφέρονται συνέχεια στο μανιφέστο του mentor με θαυμασμό, με παρεξηγούν πως εγώ παραπληροφορήθηκα από τα μμε λες και δεν είναι όλη αυτή η χακερομανία που διαιωνίζει μια μόδα που καμιά σχέση δεν έχει με αυτό που ισχυρίζεται και για την οποία δεν μπορώ να νοιώσω σεβασμό.

Νομίζω πως φάσκουν και αντιφάσκουν. Η ίδια η wannabe hacking community ξεφτυλίζεται και όχι τα μμε. Τα μμε απλώς προβάλλουν μια μόδα που πάντα άρεσε στον πολύ κόσμο και ορισμένοι νέοι διαωνίζουν τη μόδα που είδαν στην τηλεόραση ή άκουσαν από φίλους. Τα μμε προβάλλουν αυτό που συμβαίνει σήμερα σε αυτές τις κοινότητες (με λίγη υπερβολή βέβαια).

Χάκινγκ και χάκερ σημερα σημαίνει αυτό που καταλαβαίνει ο κόσμος. Ναι, εισβάλεις παράνομα σε ένα ξένο υπολογιστικό σύστημα και ο κυριότερος σκοπός είναι να κάνεις μουράτο defacing. Καμιά σχέση με δεινούς προγραμματιστές, ιδιοφυίες και σεβασμό. Αυτό καταλαβαίνει ο κόσμος, αυτό καταλαβαίνεις και εσύ όταν μου λες πως θέλεις να γίνεις "χάκερ" και πως οι "χάκερς" είναι σπουδαίοι και κυνηγάνε τη γνώση. Βγάλτε το 'είναι σπουδαίοι και κυνηγάνε τη γνώση'. Σκέτο.

Το παραπέτασμα καπνού: Επειδή αυτό δεν ακούγεται καλό για τους πολλούς νέους που χάρηκαν τον τίτλο "χάκερ" πρέπει να το αναμορφώσουνε. Βάλε μπόλικη σάλτσα περί επανάστασης (αναρχική επανάσταση, κατεβάζουμε τα site, γράφουμε συνθήματα. Btw,. στην παλιά έννοια εννούσαν απλώς την επανάσταση που έφεραν στην επιστήμη των υπολογιστών, όχι κάποια πολιτική επανάσταση. Άλλη σύγχηση όρων..), βάλε πως τάχα εμείς το κάνουμε για τον καλό σκοπό, οπότε υπάρχουν hacker ethics και διάφορα χρωματιστά καπέλα, βάλε και μανιφέστα πως θέλουμε την γνώση ελεύθερη (Και άλλη παρεξηγημένη έννοια), βάλε και την ντροπή των κράκερς (όρος που έχει ήδη παρθεί από τους software crackers και κατά τη γνώμη μου χρησιμοποιείται λαθασμένα σαν ο κακός "χάκερ").

Τι είναι όλα αυτά; Εμφανίζεται ένας νέος και ρίχνει ακόμα ένα site. Του λες πως δεν είναι χακινγκ αυτό ή δεν είναι κάποια σπουδαία πράξη, ή πως δεν γουστάρεις όλους αυτούς που αυτοαποκαλούνται "χάκερς". Σου λέει αυτοί δεν είναι χάκερς, είναι κράκερς ή είναι μαυροσκούφηδες (black hats :) ή πρέπει να διαβάσω για την ηθική των χάκερς καλύτερα. Και εγώ του λέω πως και αυτός και οι άλλοι κάνουν ακριβώς τα ίδια πράγματα για τα οποία δεν μπορώ να νοιώσω σεβασμός. Είτε λευκός να είναι ο σκούφος σου, είτε σε λένε κράκερ ή χάκερ, είτε έχεις τους λόγους σου, η πράξη είναι η ίδια. Είναι σαν να λες πως κάνεις διάρηξη στο σπίτι μου αλλά εσύ δεν είσαι από αυτούς που κάνουν διάρρηξη γιατί αυτοί λέγονται τάδε ή έχουν άλλοι ιδεολογία. Μου λες πως πρέπει να διαβάσω για την ηθική των διαρρηκτών ή πως τα μμε ξεφτιλίζουν το πραγματικό όνομα τους και έρχονται νέοι διαρρήκτες που δεν είναι σαν και εμάς.

Όλες αυτές η ιστορίες περί ηθικής των χάκερ, χρωματιστών καπέλων, χάκερς που τους λένε κράκερς, σεβασμού και επανάστασης είναι ένα μεγάλο παραπέτασμα καπνού για το ίδιο και το αυτό. Είναι υπεκφυγές από την ίδια και απαράλακτη εικόνα που βλέπω και αναρρωτιέμαι γιατί δεν είναι τόσο εμφανή στον υπόλοιπο κόσμο. Μήπως γιατί δεν είναι αυτό που θέλουν να δουν;Πήρα μια απόφαση. Από εδώ και στο εξής όταν θα ακούω για "χάκερ" και "χάκινγκ" θα καταλαβαίνω το ένα και το αυτό. Αυτό που εννοεί ο πολύς ο κόσμος και για το οποίο δεν μπορώ να νοιώσω καθόλου σεβασμό. Ουσιαστικά αυτό που καταλαβαίνει ο κόσμος αλλά χωρίς τον σεβασμό, χωρίς την επανάσταση, χωρίς την ιδιοφυϊα, χωρίς κανένα βαθύτερο νόημα.

Ναι, ξέρω πως ο όρος χάκερ ήταν κάποτε ιερός, πως μεγάλοι επιστήμονες, εφευρέτες, οραματιστές, φιλοσόφοι κατά μια έννοια θα μπορούσε να ειπωθεί πως είναι χάκερς. Ξέρω πως κάποια μυαλά πριν από πολλά χρόνια στο MIT ήταν χάκερς με την πραγματική σημασία του όρου. Ξέρω πως και το χομπύστικο computing από τις αρχές του 80 μέχρι σήμερα μπορεί να θεωρηθεί χάκινγκ, ξέρω το feeling από την ενασχόληση μου με την demoscene. Αλλά όταν μιλάς για "χάκινγκ" ο πολύς ο κόσμος καταλαβαίνει οτιδήποτε άλλο παρά όλα αυτά. Και ύστερα συγχέει το σεβασμό και την ιδιοφυία της παλιά σημασίας με πράξεις οι οποίες δεν χρίζουν σεβασμό ή στην καλύτερη είναι απλά ανούσιες και δεν πρόκειται να φέρουν επανάσταση.

p.s. ..αλλά δυστυχώς δεν πρόκειται να αλλάξουν τα πράγματα. Η παλιά σημασία χάθηκε και είναι ντροπή, η νέα σημασία εμπλουτίζεται από την παλιά και της δίνει νόημα. Ο κόσμος όταν μιλάει για "χάκερς" φαντάζεται μια ανάμειξη του νεοαναρχικού στοιχείου με την ιστορική προγραμματιστική ιδυοφυϊα. Το ένα χωρίς το άλλο χαλάει όλη την εικόνα. Ο κόσμος θέλει και τις δύο πλευρές σε ένα. Πες σε κάποιον ότι χάκερ είναι απλώς ένας ηλεκτρονικός απατεώνας. Θα ακουστεί άσχημα. Πες του ότι είναι ένας σπασίκλας προγραμματιστής. Θα φανεί βαρετό. Μάλλον ονειρεύεται τον mc gyver των δασών..

p.p.s. Ελπίζω να έγινα κατανοητός. Αυτή είναι η εικόνα που έχω για το όλο ζήτημα. Έχω γράψει και στο παρελθόν κείμενα για το άκυρο που νομίζω πως βλέπω και δεν το βλέπει πολύς κόσμος. Δεν ξέρω γιατί το κάνω. Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με προγραμματισμό στην demoscene και έγραψα μέχρι και low level προγράμματα είμουν περήφανος για αυτά που δημιουργούσα και το τι προγραμματιστηκά τρικς έπρεπε να σκεφτώ. Παράλληλα παρατηρούσα την μόδα του χάκινγκ και δεν μπορούσα να την καταλάβω. Δεν θα ένοιωθα ούτε το ένα δέκατο περήφανος αν έκανα εκατό χακιές. Είμουν περήφανος για την ουσία, για αυτό που δημιουργούσα, όχι για τη μούρη.

p.p.p.s. Καλά που φτιάξανε την τρύπα στο site του LHC οι GST (αν όντως την φτιάξανε όπως ισχυρίζονται). Και καλά κάνανε που τους ειδοποιήσανε μην τυχόν ακολουθήσουν το παράδειγμα τους και άλλοι χάξορς. Αν μόνο δεν ανεβάζανε και το φευγάτο και αντιφατικό defacing θα ήταν πολύ καλύτερα.. :P

5 comments:

ThanasisK said...

File sorry alla eisai akyros. Swsta ta osa les alla pianeis afenos mono to low end, afeteroy 3exnas ton paragonta "xrhmata" poy paizontai sto security.

Optimus said...

Ok, isws na eimai ligo apolytos. Alla kai aftoi pu asxolountai sovara (kai doulevoun) sto security tha borusan na legontai computer security experts or something. Telika axizei kaneis ton oro hacker?

Entaxei yparxoun ola afta, yparxoun oi pitsirikes pu theloun na to kanoun gia th fash, yparxoun kai oi sovaroi, den eimai egw aftos pou tha pw ti tha kanei kaneis. Aplws varethika thn sygxhsh kai th moda pu epikratei. Opoios milaei gia hackers kai gia hacking anagastika dhmiourgei sygxhsh. Eite einai sovaros eite pitsiriki.

Mallon tha to afisw to thema giati to kourasa :P

mickey said...

Εξαιρετικό post, Optimus!

Κι εγώ κάπως έτσι τα βλέπω τα πράγματα - και μου ανακατεύονται τα άντερα όταν βλέπω διάφορους άσχετους τυχάρπαστους στην TV να πλασάρονται ως "χάκερς" που κοκρεύονται πως όποτε θέλουν μπορούν να "εισβάλουν" (γενικά και αοριστα) σχεδόν οπουδήποτε (από ένα PC μέχρι ένα κινητό τηλέφωνο - ίσως και στην... καφετιέρα μας, δεν ξέρω), ανεξαρτήτως χρησιμοποιούμενης τεχνολογίας, security policy κλπ.


Υ.Γ. Με την αρχική "αγνή" έννοια του όρου ήμουν χάκερ εκ γενετής και... δεν το ήξερα! Κι εγώ που νόμιζα πως το λένε... ad hoc problem solving :-))

Optimus said...

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Και εγώ που νόμιζα πως είμαι μόνος σε αυτό..

Τώρα που το σκέφτομαι, είτε με την αρχική έννοια ή μη, περισσότερο χάκερς είναι πολλοί από εμάς παρά αυτοί της τηλεόρασης. Γιατί έχουμε περισσότερη νοημοσύνη για να καταλάβουμε πως κάτι βρωμάει εδώ πέρα ή γιατί δεν νοιαζόμαστε και τόσο με την ταμπέλα του "χάκερ" (που έτσι κι αλλιώς έχει χάσει την παλιά σημασία της) αλλά απλώς ασχολούμαστε με το αντικείμενο που αγαπάμε. Αν αυτοί λέγονται χάκερ τότε εμείς πως πρέπει να λεγόμαστε;

mickey said...

Διάβασα και προηγούμενα posts σου και τα βρήκα εξίσου ενδιαφέροντα.

Απορώ πώς μου είχες διαφύγει τόσον καιρό!

(είμαι... αδικαιολόγητος - σπεύδω να προσθέσω το προφίλ σου στα links του blog μου)

Locations of visitors to this page