Thursday, July 27, 2006

H4x0rs και @@

Έψαχνα κάτι τηλέφωνα νοσοκομείων για να πάω να κάνω μια ακτινογραφία θώρακος για το στρατό. Πήγα να πάρω τον χρυσό οδηγό αλλά ο αδερφός μου μου πρότεινε να αφήσω τις παλιές τεχνολογίες και να κοιτάξω στο internet επειδή είμαστε μάγκες εμείς με τα πισιά. Αχ ναι λέω, το internet, πως το ξέχασα ο βλάκας! Έτσι να είμαστε και εξελιγμένοι. (Βρε φέρε τον χρυσό οδηγό να τελειώνουμε, βαριέμαι να ψάχνω τώρα και να μην βρίσκω στο χάος). Εεε, και τελικά πήραμε τα τρια μας.

Η πλάκα είναι όμως ο λόγος που συνέβει αυτό. Και στις δύο σελίδες που μάλλον θα βρίσκαμε πληροφορίες είχε πέσει χακιά (δείτε και δείτε (προσοχή, παραπέμπει να κατεβάσετε υιό σε μορφή screen saver!) αν προλαβαίνετε). Προσωπικά δεν έχει ξανατύχει να συναντήσω χακιά realtime. Το πως μοιάζουν οι χακαρισμένες σελίδες είχα δει κάποτε στο hack.gr έτσι για να σπάσω την περιέργια μου. Οπότε ξαφνιάστικα, μέχρι και save τις σελίδες έκανα για να τις έχω :). Πρώτη φορά μου τυχαίνει και μάλιστα διπλή, και μάλιστα στις δυο ακριβώς σελίδες που έψαχνα για τα τηλέφωνα του ΑΧΕΠΑ. Ο νόμος του Μέρφυ στο τετράγωνο!

Τέσπα, τελικά κατέβασα το κίτρινο τούβλο (παλιά τεχνολογία που λέει και ο αδερφός μου, χαχαχα!) και έκανα τη δουλειά μου σαν κύριος. Ειρωνία έτσι;

Αλλά όλη αυτή η ιστορία μου έδωσε την ευκαιρία να μιλήσω για τους χάξορς, μάξορς και λοιπά κατακάθια. Πολλές φορές εξοργιζόμουνα στο παρελθόν με τη συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων και τα ηλήθια κίνητρα τους, σχεδόν δεν ξέρω γιατί έχω τόση απέχθεια με τους "hackers", αλλά don't get me wrong, δεν είναι όλοι σκάρτοι, έναν γνωστό ξέρω που ασχολούταν με αυτά τα πράγματα και είναι πολύ σωστό άτομο ενώ προφανώς θα υπάρχουν και εντάξει άτομα εκεί μέσα και δεν θέλω να γενικεύσω. Απλώς κάτι μου βρωμούσε τόσο πολύ σε αυτήν την υπόθεση που εξοργιζόμουν με τους μύθους που έχουν στηθεί γύρω από το όλο ζήτημα. Ποτέ δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να το αναλύσω όπως το νοιώθω εγώ σε ένα άρθρο παρά μόνο σε δικτυακές συζητήσεις όπου το κούραζα χωρίς να το αναλύω όσο κατανοητά θα ήθελα. Αλλά τώρα βρήκα ακόμη μια αφορμή..

Τι με ενοχλεί πίσω απ'όλα αυτά; Το γεγονός ότι μπλοκάρονται οι υποδομές του internet για κάποιους μαλάκες που νομίζουν ότι κάνουν κάτι; Η μόδα του χάκινγκ; Ο εσφαλμένος μύθος που έχει δημιουργηθεί; Τα ηλήθια κίνητρα πίσω από τα attacks; Το μη δημιουργικό αλλά καταστροφικό της υπόθεσης; Ίσως ένα συνοθύλευμα από όλα αυτά συν τις επιπτώσεις που έχουν όλα αυτά μαζί.

Άσχετα με το θέμα των χάκερς, με ενοχλεί όταν μια ιδέα είναι τόσο δημοφιλής, που όσο παράλογη και να φαίνεται, καταντάει κοινή αλήθεια. Την ακούς τόσο πολύ που στο τέλος την πιστεύεις. Διαδίδεται σαν τρελή (memes). Αλλά όταν ένας που ίσως σκέφτεται τα πράγματα κάπως διαφορετικά, αναλύσει αυτήν την ιδέα και ανακαλύψει πόσο άκυρη είναι, ξαφνιάζεται από την τρομερή αποδοχή που έχει αυτό το ψέμα (κατά την άποψη του). Ακούει πραγματικά τους πάντες να το διαδίδουν με τρομερό πάθος και σιγουριά και αναρωτιέται αν τελικά είναι ο ίδιος άρρωστος. The world is on heroine.

Και ειδικότερα, έτσι ένοιωθα και εγώ με αυτά που άκουγα για το "hacking" (το βάζω σε εισαγωγικά γιατί το συσχετισμό του με αυτό που εννοούμε σήμερα τον θεωρώ εμετικό). Αλλά ας πούμε ότι μπορεί να είμαι εγώ ο άρρωστος και για να το πιστεύει τόσος κόσμος μάλλον θα ισχύει (μισώ αυτή την παραδοχή). Αυτό για να μην είμαι και τόσο απόλυτος και απλώς να προσπαθήσω να καταδείξω που βρίσκω σφάλματα σε όλο το παραμύθι. Ας ξεκινήσουμε από το παρελθόν..

Κάποτε το hacking σχετιζόταν με αυτό που μου αρέσει να κάνω στον υπολογιστή. Να την ψάχνω τρελά και να το κουράζω στον κώδικα. Μέχρι και μερικά από τα κίνητρα του γιατί το κάνω αυτό χωρίς να πληρώνομαι σχετίζονται με αυτά πίσω από το αυθεντικό hacking. Οι hackers πάλι θεωρείτω ότι ήταν οι δεινοί προγραμματιστές που έθεσαν τις βάσεις, οπότε δεν μπορεί ο καθένας εύκολα να κατονομάσει τον εαυτό του hacker έτσι απλά. Αλλά ποιός θεωρείται και ποιός όχι δεν με απασχολεί εδώ πέρα. Σημασία έχει ότι το original hacking είχε να κάνει με ενθουσιώδη άτομα που λιώνανε στον υπολογιστή, ξέρανε τα άπειρα για δίκτυα, προγραμματισμό, hardware, λειτουργικά, κλπ. (Δεν έχει ίσως σημασία η ειδικότητα παρά το πόσο καλά το ξέρεις. Κάποιοι λένε ότι ο όρος θα μπορούσε να εφαρμοστεί και εκτός υπολογιστών για τον guru σε κάποια επιστήμη), και γενικώς εφευρίσκαν νέες μεθόδους, ιδιοφυείς ή μη συμβατικές συνήθως, για να ξεπερνάνε προβλήματα και να κάνουν θαύματα στο αντικείμενο τους. Αγαπούσαν αυτό που κάνουν και το ξεσκίζαν(hacking :) μέχρι αηδείας!

Σήμερα ο κόσμος αναφέρεται στους παλιούς hackers με ωραία λόγια, σεβασμό, θαυμασμό, δέος! Τι σπουδαία που είναι αυτά τα άτομα, πόσο βοήθησαν την πληροφορική, τι αλλαγές επέφεραν και με τι ήθος! Ως εδώ συμφωνώ και επαυξάνω. Π.χ. genuine hackers της ιστορίας θεωρούνται άτομα σαν τους Ken & Ritchie (Δημιουργοί του Unix και της C), Richard Stallman (free software foundation), Linus Torvalds (Linux) αλλά θα προσθέσω και τον πολύ αγαπημένο μου John Carmack όσων αφορά τις καινοτομίες που επέφερε σε 3d game engines development (για να αναφέρω και κάποιον που θαυμάζω από τον τομέα του graphics programming με τον οποίο ασχολούμαι). Σπουδαία άτομα που γουστάρουν αυτό που κάνουν και αλλάξαν εποχή. Με καλή ηθική και αθώα κίνητρα.

Τι σημαίνει όμως σήμερα ο όρος "hacker"; Εμμ.. "Πώπω μου χάκεψε τον υπολογιστή!", "Μπήκαν χάκερς και μου τα γάμησαν", "Δεν μου λες; Χάκινγκ ξέρεις να κάνουμε καμιά πλάκα;". Το τραγικά αναμενώμενο σημαίνει. Αυτό που καταλαβαίνει ο περισσότερος κόσμος σήμερα. Η μαγκιά των πιτσιρικάδων, το να 'χακέψεις' ένα site (το γνωστό defacing) για να γράψεις σε 1337 language πόσο γαμάτος είσαι και πόσο μικρή την έχει ο admin. Αηδεία! Πραγματικά ακόμα προσπαθώ να καταλάβω που χάθηκε η μπάλα και αλοιώθηκε τόσο αισχρά αυτός ο όρος. Ακόμα προσπαθώ να ανακαλύψω το κενό στην ιστορία. Και ο όρος είναι το λιγότερο που με νοιάζει. Ένα γεγονός είναι τραγικότερο για μένα. Καταλήγω σε αυτό παρακάτω..

Τελικά το συνοθύλευμα όλων αυτών των πραγμάτων που με εξοργίζουν και ταυτόχρονα με τρομάζουν συνοψίζεται στα εξής 3 facts:


  • 1) Υπάρχει σήμερα ένας μύθος για τους "hackers" όσων αφορά το πόσο σπουδαίοι είναι, πόσο θα πρέπει να τους σεβόμαστε και πως αυτοί είναι μεγάλοι επαναστάτες και θα αλλάξουν κάποτε τον κόσμο.

  • 2) Αυτός ο μύθος στηρίχθηκε στην παλαιότερη ιστορία όπου οι πραγματικοί hackers έθεσαν τις βάσεις στους υπολογιστές με την λαχτάρα με την οποία ασχολήθηκαν πάνω στο αντικείμενο τους, συνοδευμένη από καλά κίνητρα και ήθος.

  • 3) Για κάποιον λόγο επικράτησε να ονομάζονται "hackers" αυτό που ξέρετε σήμερα και ελάχιστη σχέση έχει με τον παλιό όρο. Το χειρότερο όμως είναι ότι οι τιμές και ο σεβασμός που δίνονταν στους παλιούς μεταφέρθηκαν στα παιδάκια που χακάρουν σελίδες!



Ε ναι λοιπόν! Κάτι τόσο γραφικό και μίζερο όσο το να κατεβάζει σελίδες ένα παιδάκι και να ρίχνει μπινελίκια στους υπεύθυνους του site, θεωρείται μαγκιά και τιμή! Και μετά το ξαναεπαναλαμβάνει σε άλλες σελίδες νομίζοντας ότι έτσι πολεμάει το σύστημα. So what? Αυτό το πράγμα μπορεί να θεωρείται σπουδαίο; Και σε τόσο μεγάλο βαθμό; Οι επαναστάτες, οι διάνοιες που θα αλλάξουν τον κόσμο (κάνοντας defacings)! Ευτυχώς υπάρχουν και αυτοί που με καταλαβαίνουν οι οποίοι συνήθως είναι άτομα που ασχολούνται σοβαρά με την πληροφορική όπως και εγώ, οπότε βλέπουν καθαρότερα την όλη σαθρή εικόνα. Αλλά για το συντριπτικό πληθυσμό που είναι άσχετοι με τους υπολογιστές και ίσως και ορισμένους που είναι λίγο έως πολύ σχετικοί αλλά παραπλανήθηκαν από το μύθο, δεν ισχύουν αυτά. Δεν μπορούν να το δουν και συνάμα γουστάρουν και το "hacking" όπως προβάλλεται επειδή είναι καταστροφή και άρα μαγκιά.

Ειλικρινά συχαίνομαι τη στιγμή που προσπαθώ να επιδείξω την τελευταία μου προγραμματιστική δουλειά στην demoscene σε έναν τυχαίο γνωστό μου για να λάβω την απάντηση: "Τη μαλακία είναι αυτή; Χάκινγκ ξέρεις να κάνουμε καμιά πλακίτσα;;;". Και αν θα κάνατε τον κόπο να κοιτάξετε τον έστω και bloated κώδικα που έγραψα για το τελευταίο μου demo και την υποδομή των γνώσεων πίσω από τους αλγορίθμους που χρησιμοποίησα θα ξαφνιαζόσασταν! Ο φίλος μου αυτός (φανταστικό παράδειγμα btw) δεν βλέπει τις γνώσεις και το skill πίσω από αυτά που έκανα. Βλέπει το αποτέλεσμα! Και τι φαντάζει πιο cool από τις "χακιές" των γαμάουα επαναστατημένων νέων; Σιγά μην είναι τα βαρετά demos :P

Do you catch the whole drift? Αυτό θέλει να δει ο περισσότερος κόσμος, αυτό έχει επικρατήσει, αυτό είναι πιο αρεστό και οι περισσότεροι δεν μπορούν να δουν την όλη εικόνα παρά αναμασούν ότι ακούγεται ωραίο και έχει επικρατήσει. Και έτσι αυτό επικρατεί και γίνεται πραγματικότητα.

Το πρόβλημα είναι ότι το παιχνίδι είναι χαμένο. Ο τελευταίος (genuine) hacker πέθανε για μένα. Οι όροι "χάκερ", "χάκινγκ" και "χακεύω" έχουν μπει στην κουλτόυρα μας, αποκτήσανε την παραποιημένη σημασία στη γλώσσα μας, και ειλικρινά δεν μπορώ να πείσω τον καθένα να μην χρησιμοποιεί τους όρους αυτούς για να καταδείξει αυτό που αντιπαθώ. Θα εμποδίσω την εξέλιξη της γλώσσας; Αφού αυτό επικράτησε! (Εδώ εγώ τους χρησιμοποιώ λανθασμένα για να συνενοούμαι άθελα μου!).

Αλλά δεν είναι αυτό το σημείο όπου θα πρέπει να χτυπήσουμε. Ξεχάστε τους όρους και αν το hacking θα πρέπει να διαχωρίζεται σε red hat/white hat/black hat και άλλες τέτοιες παπαρίες. Μην μπερδεύεστε με αυτήν την παραφιλολογία που δημιουργεί περισσότερη σύγχηση. Το μήνυμα που θα μπορούσα να περάσω, ίσως είναι ότι για αυτό που αποκαλείται σήμερα "hacking" δεν θα μπορούσα να νοιώσω σεβασμό με τίποτα! Οι σημερινοί "hackers" δεν είναι σπουδαίοι, δεν κάνουν επανάσταση, δεν αλλάζουν τον κόσμο, δεν είναι θεοί με τίποτα! Πως είναι δυνατόν να μιλάνε όλοι με τέτοιο θαυμασμό για τα μαγκάκια που κάνουν defacing; Με τα κίνητρα ότι θα δείξουν πόσο σπουδαίοι είναι επειδή ξέρουν ότι όλος ο κόσμος θαυμάζει τους "hackers"; Αυτό που πράττουν δεν προσφέρει τίποτα ουσιαστικό στον κόσμο και θα μπορούσα να χαρακτηρίσω τη δράση τους περισσότερο καταστροφική παρά δημιουργική! Μα καλά κανείς δεν βλέπει πια τι μεγάλη εικόνα;

Ουφ, τα είπα και θα επιστρέψω δριμήτερος με πάμπολες διευκρινήσεις που έμειναν γιατί υπάρχουν πολύ περισσότερα σημεία στα οποία παρατηρώ σύγχηση γύρω από αυτό το καυτό για μένα θέμα.

p.s. Μια όμως είναι η διευκρίνηση που θέλω να κάνω. Ορισμένοι κάποτε προσπαθήσαν να κάνουν το διαχωρισμό μεταξύ των πραγματικών και μη hackers, παραθέτοντας τον όρο crackers για αυτούς που απλά κάνουν defacing. Αν και λίγο με νοιάζουν οι όροι γιατί κατάλαβα ότι μας παραπλανούν από το να αναγνωρίσουμε το όλο πρόβλημα, εδώ θα σηκώσω ένσταση! Ως scener, θέλω να αναφέρω πως οι crackers είναι αυτοί που σπάνε το copy protection των εμπορικών προγραμμάτων ώστε ένας πειρατής (warez dude) να μπορεί να κάνει άπειρες κοπιές χωρίς προβλήματα. Αυτοί οι crackers βάζανε και menu με άπειρες ζωές στα παιχνίδια (trainers) ενώ πολλοί πιστεύουν ότι είναι οι πρόγονοι της demoσκηνής. Και αυτό γιατί πολλοί από αυτούς τους trainers συνοδευόντουσαν από animated graphics και μουσική στα πρότυπα των πρώτων demos (καθαρά graphic/music/coding demonstrations χωρίς το illegal κομάτι της πειρατείας). Αυτοί οι crackers και η cracking scene υφίσταται ακόμα και σήμερα και δεν έχουν καθόλου σχέση με τον μάλλον αδόκημο όρο που δόθηκε στους σημερινούς "hackers". Σάμπως και οι σημερινοί "hackers" θεωρούν εσφαλμένα ότι είναι πραγματικοί hackers και ονομάζουν cracker όποιον δεν γουστάρουν. Χάος με τους τίτλους αλλά καμιά ουσία. Και μη μου τους crackers τάραττε γιατί είναι οι πρόγονοι μου!

No comments:

Locations of visitors to this page